Artiklar, videor och intervjuer om corona

Våra forskare belyser coronakrisen utifrån sina expertområden. Du hittar intervjuer i media, artiklar av forskare, videor och annat material relaterat till corona här.

En mer sofistikerad debatt kan rädda liv
Det råder en stor brist på helhetssyn i debatten om hur coronaviruset ska bekämpas. Hur man än gör går det inte att undvika att man gör medvetna val kring vem som ges fortsatt liv. Att vi blir bättre på att föra moraliska resonemang med helheten i fokus är viktigt – inte minst för att lösa framtida kriser. Det skriver Orri Stefánsson i Göteborgs Posten.

Vem blir du i krisen?
Hur påverkar coronakrisen våra psyken? Vad gör oron med oss? Frågorna ställs i senaste Kropp och själ i P1. Medverkar gör bland andra Patrik Lindenfors, docent i zoologisk ekologi och forskare vid Institutet för framtidsstudier.

Three mistakes in the moral reasoning about the covid-19 pandemic
Orri Stefánsson, philosopher at the Institute for Futures Studies and decision theorist, dissects the moral reasoning about the Covid-19 pandemic.

Balansgång mellan smittskydd och en fungerande ekonomi
Demografen Martin Kolk kommenterar hur ekonomiska nedgångar påverkar medellivslängd och dödlighet i ett land.

De svåra prioriteringarna
Gustaf Arrhenius gästar Filosofiska rummet och pratar om svåra prioriteringar i coronakrisens spår. Rädda äldre nu, eller tänka på yngre generationers livschanser som kanske skadas svårt av en djup världsomspännande ekonomisk depression? Det är en av de brännande frågorna som diskuteras.  

Vi måste skydda de sårbara migranterna
B
i Puranen om att många av de som avlidit hittills i covid-19 i Sverige har somaliskt ursprung. "De är uppenbarligen extra sårbara som migranter. Vi måste göra mer för att hjälpa de utsatta", skriver hon. 

Antisocial rationalitet - därför hamstrar vi
Ekonomen och filosofen Erik Angner intervjuas i SvD

Isolering som dödar – ett socialt experiment
Maria Törnqvist, docent i sociologi och forskningsledare för IF-projektet Intimitetens sociala former skriver på Aftonbladets kultursida om den sociala isoleringens konsekvenser.

Folkbildning i kampen mot tuberkulos och corona
Bi Puranen skriver i DN om likheterna mellan hur tuberkulosen bekämpades vid förra sekelskiftet och hur kampen förs mot coronasmittan idag.

När det vanliga blir det rätta - framtidsforskaren om post corona
Pontus Strimling, intervju i Expressen

Corona vs. demokrati - rätt att inskränka demokratin för att bekämpa smitta?
Ludvig Beckman, intervju i Dagens Arena

Coronaviruset, dödlighet och medellivslängd - hur påverkas demografin?
Demografen Martin Kolk beräknar

Epidemiologen svarar på frågor om coronaepidemin
Video från vårt webbinarium, 18 mars 2020

Matematikerna ger sig in i coronadebatten
Debattartikel i SvD av bland andra Olle Häggström