Desinformationskampanjer 2.0

Spridningen av propaganda och lögner må vara lika gammal som mänskligheten själv, men i en tid där sociala medier sprider dem så mycket snabbare och till så många fler än någonsin tidigare får också fenomenet en annan betydelse än förut.

År 2020 har på många sätt varit ett extremt år och detta gäller även den avsiktliga spridningen av desinformation på en rad områden, bland annat när det gäller coronapandemin och presidentvalet i USA. Frågan är vad detta betyder på längre sikt för samhället i stort. Kan spridningen av desinformation erodera förtroendet för våra demokratiska institutioner och därigenom rucka demokratins stabilitet? Och om detta är ett reellt hot, hur kan vi göra dessa institutioner mindre utsatta för manipulation, och de sociala medierna mindre tillgängliga för lögner? Klart är att något behöver göras för att kunna tackla framtida "informationskrig".

Välkommen till ett webinar som sänds från University of Ottawa där dessa frågor kommer att diskuteras och där den svenska Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) finns med i panelen.

Onsdag den 2 december, kl. 17.00–19.00 svensk tid.

Läs mer om seminariet här (länk till University of Ottawa)

Registrera dig här (kostnadsfritt)

Seminariet arrangeras av the Transnational Consortium on Human Security. Institutet är en del av detta konsortium via forskningsprojektet Våldsbejakande hot och inre säkerhet som undersöker olika typer av antagonistiska miljöer i Sverige - miljöer som till sin omfattning och våldsbejakande karaktär utgör ett hot mot samhället.

 

 

Relaterat material