Livet efter coronapandemin

När pandemin är över kommer världen att ha förändrats. Frågan är: På vilka sätt? "Vi ser redan nu experternas återkomst. Alla frågar experterna. Vi har aldrig sett så många professorer och experter i tidningen. Man har pratat länge om att det varit ”experternas kris” och att alltför mycket plats ges till tyckande. När en sådan här kris kommer så får vi ett totalt omslag." Det säger Gustaf Arrhenius i Dagens Nyheter. 

Läs artiklen här: 6 saker i ditt liv som kommer förändras när coronakrisen är över

I artikeln intervjuas Gustaf Arrhenius, vd för Institutet för framtidsstudier och professor i praktisk filosofi, samt filosofen Jonna Bornemark. De framtidsspanar kring sex förutsägelser:

  1. Vi ägnar oss mer åt väsentligheter
  2. Experterna gör ett återtåg till förmån för tyckare
  3. Vi kommer att prata mer om prioriteringar inom vården
  4. Folk kommer att stanna hemma när de är sjuka
  5. Insikten att vi kan göra radikala förändringar på kort tid får fäste
  6. Vi slutar skakar hand 

Angående förutsägelse 3 säger Gustaf Arrhenius:

– Man har alltid gjort prioriteringar på olika nivåer i till exempel vården. Vi gör ju en prioritering när vi bestämmer hur mycket pengar vi ska lägga på sjukvården, kontra andra saker – och då väljer vi i förlängningen hur många som ska leva och dö. Men nu kommer de här prioriteringarna upp till ytan. Det är en diskussion som kommer att finnas kvar när det här är över.   

Institutet för framtidsstudiers forskare belyser coronakrisen utifrån sina expertområden. Alla intervjuer i media, artiklar av forskare, videor och annat material relaterat till corona hittar du på iffs.se/corona