"Försöker nöta ner motståndet över tid"

Mycket tyder på att Rysslands offensiv i Ukraina har kört fast. Nato talar om att mellan 7 000-15 000 ryska soldater har stupat. Katarina Engberg, affilierad forskare vid Institutet för framtidsstudier var med i SVT Morgonstudion och pratade om hur Ryssland nu tvingas ändra sina planer.

"Rysslands ursprungliga plan har inte fungerat väl. De antog att det ukrainska försvaret skulle kollapsa och att det skulle gå relativt fort att ha en regim på plats som var trogen Moskva. Det stämde inte. De blev inte hälsade som befriare och ukrainska soldater gick inte över till den ryska sidan. I stället har de mött starkt motstånd och haft problem med logistik av drivmedel, mat och ammunition. Nu har de omgrupperat och grävt ner sig och använder sig av artilleri med lång räckvidd eftersom den ursprungliga planen inte fungerat. Nu tar man en paus och försöker få fram förnödenheter och förbereder sig på ett utdraget krig för att nöta ner motståndet över tid", säger Katarina Engberg till SVT.

Hon fortsätter:

"Jag tror att vi kommer sitta här om en månad och se att utnötningskriget fortsätter. Jag tror inte att ukrainarnas motståndsvilja kommer att vara bruten. Förhandlingarna fortsätter men än så länge har inte ryssarna varit benägna att göra upp. Jag tror att Putin vill ta mer terräng för att få till större eftergifter i Kiev. Det här utnötningskriget har Rysslands kapacitet till att fortsätta så det handlar om hur länge ukrainarna orkar stå emot."

Se inslaget: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/experten-forluster-i-ukraina-kannbara-for-ryssland

Se också ett länge inslag med Katarina Engberg i Morgonstudion, 20 minuter och 53 sekunder in i sändningen: https://www.svtplay.se/video/34362566/morgonstudion/morgonstudion-24-mars-06-00-3?position=1253&id=8zXaDJp

Relaterat material