Nyheter

13 juni 2019

Emma Engström: Samspelet avgör om vi klarar av klimatutmaningen

Individer måste våga testa nytt. Politiker måste styra modigare. Och företagen måste investera i modern teknologi. Bara med e... i en text på DN kulturs debattsida.

10 juni 2019

"Just nu är filosofins användbarhet som tydligast"

Filosofen Åsa Wikforss ersätter i december Sara Danius som ledamot på stol sju i Svenska Akademien. Magnus Lintonmöter götebor...

03 juni 2019

Berättelsehysterin

Bäst berättelse vinner. Det är den insikt som format det politiska samtalet i Sverige på senare år, samtidigt som begrepp som...

24 maj 2019

Nya ledamöter till institutets styrelse

I institutets styrelse finns alltid representanter från olika delar av samhället. I år välkomnar vi två nya ledamöter i form av som är generalsekreterare vid , och , forskningsdirektör på .

24 maj 2019

De nakna makthavarna

Patrik Lindenfors, expert på evolutionära analyser och forskare vid IFFS program “Vilken framtid? Utmaningar och vägval i det ...”, skriver på SVT Debatt att de flesta som diskuterar Greta Thunbergs roll i klimatdebatten helt missförstått "rolluppsättningen i detta nutidsdrama." "Det är inte upp till henne att informera oss om klimatvetenskapen, det har klimatforskarna redan gjort – för länge sedan, faktiskt. Det är inte upp till klimatforskarna att föreslå hur vi politiskt ska hantera problemet, deras kompetens är klimatvetenskap – inte politik. Det är istället upp till våra politiker att våga gå till val på en långsiktigt hållbar klimatpolitik. Den kompetens de behöver lyssna till är samhällsvetare och humanister."Läs hela texten .