"Shit, vi behöver ha in en tjej här""

När nydisputerade Anna Tyllström för några år sedan fick en förfrågan om att agera domare i tävlingen SM i ekonomi blev hon hedrad. Först. Sedan valde hon att tacka nej.

Om anledningen till varför hon tackade nej skrev hon sedan en krönika för tidskriften Universitetsläraren. För några dagar sedan belönades hon för den med Fackförbundspressens journalistpris för bästa kommenterande text.

Här ett utdrag ur krönikan:

Vill de ha min kompetens eller mitt kön? Eller ålder? Eller alltihop? Gratis? Ännu konstigare känns det när jag börjar googla arrangemanget. Idel män i juryn, killgäng som vinnare i stort sett varje år, ibland med en enstaka tjej som skymtar fram. Av drygt 70 tävlande föregående år var bara 16 tjejer. Sedan slutet av 1980-talet har ekonomutbildningarna haft hälften kvinnliga studenter. Som lärare har jag aldrig slagits av att de manliga studenterna varit varken bättre eller sämre än de kvinnliga.

Men enligt SCB har kvinnorna presterat konstant bättre på ekonomprogrammen sedan mätningarna började 1989. Inom mitt eget ämne företagsekonomi – tillika Sveriges största universitetsämne – har kvinnor de senaste 15 åren stått för 40 procent av doktorsexamina. En nationell ämnestävling som inte återspeglar de som läser, examinerar och presterar bäst i det ämnet – är inte det ett problem?

Läs hela krönikan på Universitetslärarens webbplats