Uttråkad av läkarlinjen - blev filosof: Ett porträtt av Gustaf Arrhenius

På ett sätt var akademin ett självklart val. Men vägen till filosofin var ändå krokig och kantad av pulvriserade argument, tråkiga läkarstudier och - till slut - en uppenbarelse. Läs ett porträtt av Gustaf Arrhenius i tidningen Curie.  

Första försöket på läkarlinjen varade i två veckor. Efter några års uppehåll gjorde han ett nytt försök. Men han blev svårt uttråkad.

– Studierna var inte vidare intellektuella. Det är mest hårt arbete att lära sig utantill, säger Gustaf Arrhenius till tidningen Curie. 

Efter första vändan på läkarlinjen blev det en termin filosofi i Uppsala.  

 Jag hade inte en aning om att filosofiinstitutionen i Uppsala var världsledande, men det var en enormt rolig atmosfär där med alltifrån polska judiska flyktingar, gammelkommunister från Västerbottens inland till grekiska flyktingar. Jag var van vid att vinna de flesta diskussioner men min första lärare, Wlodek Rabinowicz, fullständigt pulveriserade mina argument och jag insåg att han hade rätt. Att jag inte var så genomtänkt som jag trodde. Det var fascinerande, säger Gustaf Arrhenius.

Det var också filosofi, närmare bestämt praktisk filosofi med fokus på moralfilosofi och politisk filosofi, som skulle bli hans område, men vägen dit gick både via matematik, medicinsk etik - och jobb som datorreparatör. 

Läs hela artikeln i Curie: Filosofen som blev framtidsspanare

 

 

Relaterat material