Ungdomars känsla för demokrati utforskas i verktyg byggt på World Values Survey

Strax innan valet i september lanserade Utbildningsradion Maktfaktorn. Det är ett interaktivt webbverktyg om demokrati som vill locka ungdomar att fundera kring vilka värderingar som utmärker en demokrati och samtidigt lyfta ett vetenskapligt perspektiv.

Bild på Maktfaktorns startsidaVad innebär egentligen demokrati och vilka värderingar och rättigheter är förenliga med det slags demokrati vi har i Sverige idag? I UR:s nya webbverktyg Maktfaktorn kan man testa sina egna värderingar, jämföra dem med de värderingar som andra användare har rapporterat och med värderingar i andra länder. Målet är att få användaren att reflektera över såväl sina egna värderingar som över vad demokrati egentligen innebär och vad som krävs för att en demokrati ska fungera.

Demokrati och värderingar enligt World Values Survey


Institutet för Framtidsstudier har varit delaktig i framtagandet av verktyget genom Bi Puranen, generalsekreterare för World Values Survey som har sitt sekretariat på Institutet. World Values Survey (WVS) är ett globalt forskarnätverk som i omgångar mäter människors värderingar i nästan alla världens länder på ett sätt som gör det möjligt att analysera bland annat demokratiutvecklingen i världen och människors syn på mänskliga rättigheter. Alla data finns tillgängliga för vem som helst att använda på worldvaluessurvey.org. Ett resultat av dessa data är den så kallade kulturkartan där länder kan placeras ut i en matris baserat på var deras befolknings värderingar ligger på skalorna traditionell – sekulär och överlevnad – självförverkligande. I Maktfaktorn används frågeställningar och statistik från WVS för att mäta vad besökaren tycker är viktigt i ett demokratiskt land. Kulturkartan används också, för att få besökaren att fundera över kopplingen mellan demokrati och olika kulturella faktorer.

Snygg grafik lyfter vetenskap


Utöver WVS används också rapporterna Unga med attityd från Ungdomsstyrelsen och The Economist Democracy Index. Maria Nordmark, konceptutvecklare på UR, berättar för Omvärldsbloggen om IT i skolan att ett av målen med Maktfaktorn är att visa på de stora studier som finns och lyfta fram det vetenskapliga perspektivet. Samtidigt har man arbetat mycket med att göra temat lättbegripligt och verktyget roligt att använda. Det märks att man funnit inspiration hos Gapminder och New York Times vilka båda använder visualiseringar för att göra komplexa frågor och problemställningar mer tillgängliga. Maktfaktorn är full med interaktiva funktioner och infografik, även i film. En av infografikfilmerna beskriver till exempel hur man ska förstå kulturkartan, en annan hur höger-vänster-skalan i svensk politik fungerar.

Vill locka ungdomar att påverka


Ett annat syfte med verktyget är enligt projektledaren Maria Andersson att inspirera besökaren till att själv försöka påverka. En av delarna handlar därför om hur man på olika sätt kan föra fram sin åsikt och man har kompletterat med en rad filmade intervjuer med personer som försöker utöva påverkan utan att själva vara politiker.

Verktyget är främst skapat för 16–22-åringar och ska kunna användas i gymnasiet tillsammans med en lärarhandledning. Maktfaktorn är dock öppen för vem som helst som vill prova det och kommer att finnas aktiv i fyra år. Sedan lanseringen i augusti är det fler än 5 700 personer som har använt det och eftersom varje användare genererar ny statistik växer verktyget kontinuerligt.

Verktyget är en del i en satsning om demokrati som också omfattar TV-serien Diktatorn som kommer att börja sändas i slutet av oktober och redan har väckt diskussion i media. Det är en form av dokusåpa där man under åtta dagar låter åtta ungdomar få prova på att leva i en diktatur.

Till Maktfaktorn

Läs en intervju med projektledaren Maria Andersson och konceptutvecklaren Maria Nordmark på Omvärldsbloggen

Läs mer om Diktatorn

På World Values Surveys webbplats kan man själv enkelt hitta data om vad människor i olika länder har för värderingar

Relaterat material