"Hisnande upplevelse" - Svenska Dagbladet recenserar Tipping point

"Söker man en riktigt stor och omtumlande konstupplevelse i sommar så ska man leta sig till byn Hammenhög på Österlen." Så skriver Anna Nittve i Svenska Dagbladet om Tipping point.  

"Fyra scener utspelar sig på plattformar i skulpturen. I mobilens mitt, på en vippande stålbalk, balanserar två aktörer: Den ena är en vilsen turist vid en ensam palm på en ö vars jordskorpa håller på att ge vika. Den andre aktören har räddat sig upp på resterna av en rotvälta. Det enda han har lyckats få med sig som skydd är flaggor: Flaggor från länder som negligerat klimatproblemen och från folk som drabbats mer än andra. Högst upp i mobilen balanserar de som desperat försöker att finna en räddning: geoingenjören som försöker att återskapa klimatet på konstgjord väg och forskaren, som i sin parabolantenn försöker att upprätta kommunikation med omvärlden innan hon ger upp och omvandlar parabolen till en räddningsflotte. Allt medan mobilen sakta roterar [...] Den performativa skulpturen är sprängfylld av kommunikation och hisnande visuella upplevelser. Ändå skapas kring den ett lugn och utrymme för reflektion", skriver Anna Nittve i Svenska Dagbladet.

Läs hela recensionen i Svenska Dagbladet: Klimatkollaps blir stor och omtumlande konst

Tipping point visas i Skånefrös magasin i Hammenhög 19 juni - 25 juli. Visningar tis-sön varje hel timme kl 12-17. Mer information: Rikstolvans sommarutställning 2021 

 

Relaterat material