Nytt nyhetsbrev ute!

Efter en tids uppehåll är vårt nyhetsbrev tillbaka! I detta nummer: Klimatkänslor, populationsetik, integration och skatteflykt. Inte prenumerant? Anmäl dig här! 

Läs nyhetsbrevet på webben >

Innehåll december 2022: 

Prisbelönt artikel: Hur ska vi känna inför klimatförändringarna? >

Är det okej att njuta av varmare somrar, trots att de är resultatet av klimatförändringar? Bör vi skämmas när vi tar flyget? Är ångest en överdriven eller en rationell reaktion på klimatkrisen? Hur vi ska känna inför klimatförändringarna debatteras i offentligheten. I en nyligen prisad artikel analyserar forskare vid Institutet för framtidsstudier olika klimatkänslors lämplighet för att hjälpa oss reda ut oenigheten.

Ny studie: Därför är skatteflykten så hög i Italien >

I Västeuropa ligger Italien i topp när det gäller skatteflykt. År 2013 undandrogs uppskattningsvis 27 procent av hela skatteintaget i Italien. Vad beror det på? Josef Hein, statsvetare och forskare vid Institutet för framtidsstudier har i den nya artikeln "Culture and tax avoidance: the Italian case” undersökt varför italienarna i så hög grad är ovilliga att betala skatt. 

POLICY PAPER: Befolkningsökning - hur stora är riskerna och vad påverkar risknivån? >

I höstas blev vi 8 miljarder människor på jorden, och folkökningen fortsätter. Takten mattas dock av för varje år eftersom kvinnor föder i genomsnitt allt färre barn. Behöver vi oroa oss för att bli för många när klimatförändringar gör fler områden obeboeliga och maten ska räcka till fler? I ett policy paper från forskningsprojektet "Hållbar folkmängd - möjlig levnadsstandard" ges en beskrivning av vad man vet idag om befolkningsökningen.

NY BOK+INTERVJU! Så skakade populationsetiken om moralfilosofin >

Om vi kan påverka hur många som kommer att födas i framtiden, bör vi göra det? Populationsetiken, en av de största filosofiska upptäckterna de senaste 50 åren, har skakat om antaganden man tidigare varit ense om i filosofin. Hur då? En nyutkommen bok ger flera perspektiv på ämnet - läs en intervju med två av redaktörerna, Gustaf Arrhenius och Elizabeth Finneron-Burns.

Så ser integrationen ut bland unga >

Hur integrationen går kommer att ha stor bäring på hur samhället kommer att se ut i framtiden. Men diskussionen om integration i Sverige behöver förnyas. Det konstaterar professorerna i sociologi, Carina Mood och Jan O. Jonsson i den nya boken Integration bland unga. En mångkulturell generation växer upp". I boken berättar de om integrationens olika dimensioner och följer 5000 ungdomar mellan 14 och 23 för att se vad som händer med likheter och skillnader mellan olika grupper av ungdomar.

Forskning på en minut! >

Hur har nivån på det dödliga våldet utvecklats i Sverige i ett historiskt perspektiv? Vilken inställning har unga i dagens Sverige till homosexualitet? Ge oss en minut och vi ger dig svaren på det här. Och lite till. Följ oss på sociala medier och få uppdateringar om nya kortfilmer om forskning.  

Populärt: Skogen brinner >

Ett av höstens seminarier hade tema skogen. Skogen i Sverige har blivit en arena för en mängd olika spelare, de flesta med goda intentioner men med olika intressen. Vad säger forskningen och vilka är konfliktlinjerna? Några av svaren fick vi, lyssna eller titta på seminariet på Youtube.

Relaterat material