Utrikes föddas erfarenheter tas inte tillvara

Erfarenheter från hemlandet värderas lägre än erfarenheter som utrikesfödda får i Sverige. Även med språkkunskaper och svensk utbildning är det svårt att nå samma position som en infödd svensk. Det visar en avhandling från Linköpings universitet av Andrey Tibajev, forskare på Institutet för framtidsstudier.

– Kunskaper från hemlandet är lägre värderade på svenska arbetsmarknaden än de kunskaper som införskaffas i Sverige. Utrikesfödda som kommer till Sverige börjar på en lägre position lönemässigt jämfört med vad de hade i hemlandet, och jämfört med inrikesfödda personer, säger Andrey Tibajev i en artikel publicerad i VD-tidningen

I avhandlingen konstaterar han att Sverige är ganska bra på att anpassa integrationspolitiken, men att diskrimineringen på arbetsmarknaden måste minska. Humankapitalet som människor besitter tas inte tillvara som det är nu och tjänster som utrikes födda får matchar inte deras faktiska kunskaper.

– För integrationen är det oerhört viktigt att satsa på högkvalitativ, kostnadsfri och tillgänglig utbildning och möjligheten för individer att kunna investera i utbildning. Här behöver man nog titta närmare på vad de tillfälliga uppehållstillstånden gör för den möjligheten, eftersom de ger människor en väldigt kortsiktig horisont, säger Andrey Tibajev. 

 

Relaterat material