Befolkningsbegränsning - för klimatets skull?

Givet att varje människa genom sin konsumtion ger upphov till koldioxidutsläpp - borde befolkningstillväxten begränsas för att tackla klimatförändringarna? Gustaf Arrhenius deltog nyligen på Kungliga vetenskapsakademiens symposium Population and Environmental Change och bidrog med sina perspektiv. 

"En del i debatten hävdar att storleken på befolkningen betyder allt, medan andra anser att den inte spelar någon roll alls. Men allt handlar om vilken tidshorisont vi pratar om. Om vi pratar om vad vi behöver göra under de kommande 30 åren för att begränsa utsläppen så kan vi glömma att försöka begränsa befolkningsstorleken eftersom det är en mycket långsam lösning. Effekterna av sådan politik dröjer mycket länge. Men pratar vi om vad vi behöver göra på längre sikt så är storleken på befolkningen mycket viktig. Vid någon punkt måste vi ha en balans mellan befolkningsstorlek och finita landresurser på jorden," sa Gustaf Arrhenius. 

Titta på paneldiskussionen där Gustaf Arrhenius deltog tillsammans med Wendy Broadgate, Line Gordon och Thomas Sterner.  

 

Symposiet med presentationer från flera av världens ledande forskare inom sina områden hölls den 23-24 september och finns att se på Kungliga vetenskapsakademiens webbplats: Webinar: Population and Environmental Change

Relaterat material