Klimaträttvisa och historiska utsläpp

De klimatproblem vi står inför idag har orsakats av utsläpp av växthusgaser som pågått ända sedan industrialiseringens början. Hur kan vi skapa klimaträttvisa när de som orsakat problem inte längre finns? En person som har en idé om hur detta kan lösas är forskaren Göran Duus-Otterström.

Klimatförändringar kostar pengar. Det kostar pengar att ställa om vår energiförbrukning, det kostar pengar att skydda oss från det klimatförändringarna för med sig, och de som drabbas värst kommer att behöva kompenseras.

Många är överens om principen att det är dem som orsakat problemen som bör betala. Men klimatproblem färdas inte bara över geografiska gränser utan även över tid. Vad gör man om dem som har orsakat problemen inte längre finns kvar? Kan vi bara stryka ett streck över det som har varit?

Enligt Göran Duus-Otterström, docent i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet, tycker inte att det är rimligt att strunta i gamla synder - oavsett om syndarna var medvetna om vad de gjorde eller ej. Bara för att man raderar en skuld han ju inte kostnaderna försvunnit. Han har därför utvecklat en princip enligt vilken vi inte bara ärver klimatproblemen utan även klimatskulder. Han pratar om atmosfäriskt smittade resurser.

I april besökte han vårt forskarseminarium för att berätta om klimaträttvisa och historiska utsläpp. Lyssna på en intervju där han förklarar vad det handlar om.

 

Klimaträttvisa och historiska utsläpp. Intervju med Göran Duus-Otterström by Institutet För Framtidsstudier on Mixcloud

Relaterat material