Academedia rekryterar före detta generaldirektör: "En djup form av påverkan"

Skolinspektionens tidigare generaldirektör Ann-Marie Begler går till Academedia. Svängdörrarna mellan en myndighet och de företag de är satta att reglera är en djup form av påverkan och mycket svår att reglera, säger Anna Tyllström, docent i företagsekonomi.

Genom att rekrytera den före detta generaldirektören för Skolinspektionen får den privata friskoleaktören tillgång till ett värdefullt nätverk och kunskap om den offentliga förvaltningen som företaget kan dra nytta av. I ett pressmeddelande skriver Academedia att "Beglers gedigna erfarenhet av offentlig verksamhet bedöms […] vara en stor tillgång för AcadeMedias verksamhet".

I en artikeln i Dagens Arena intervjuas Anna Tyllström, docent i företagsekonomi och forskare vid Institutet för framtidsstudier om övergången. 

"Funktionen med en styrelse är ju att tillvarata ägarnas intressen genom att bidra med kompetens och nätverk. Vad dessa organisationer vill ha och behöver är orientering i det politiska landskapet, och skolvärlden är en mycket reglerad verksamhet. Beglers erfarenheter från just det skolpolitiska området är visserligen äldre, men hon kommer direkt från Regeringskansliet och har haft flera tunga utredningsuppdrag" säger Anna Tyllström till Dagens Arena. 

"Med den här typen av övergångar kan man faktiskt prata om ett slags kulturell gisslan: när politiker och myndighetsanställda börjar gå fram och tillbaka mellan det offentliga och det privata börjar de tänka och tycka som industrin själv, och en gränskultur utvecklas där man talar två språk; både det politiska och affärsmässiga och samtidigt ändrar både sätt och innehåll för sitt arbete. Detta är en djupare form av påverkan och mycket svårare att reglera."

Läs hela artikeln: Skolinspektionens tidigare gd går till Academedia