Magnus Linton

Photo of Magnus Linton, Photographer: Sara Moritz

Jag debuterade 2000 med Veganerna och kommer våren 2019 ut med boken Text & Stil – om konsten att berätta med vetenskap, en sorts esseistisk handbok i skrivande riktad till akademiker inom alla fält. Mellan debut och nu ligger Americanos (2005), Kött på flykt (2007), Cocaína (2010), De hatade (2012) och Knark – en svensk historia (2015), i vilken jag ville berätta den fantastiska historien om den svenska narkotikapolitikens uppgång och fall. 

Jag är själv inte akademiker utan alltså författare och journalist, och kommer under 2019/2020 arbeta med projektet "Skriven mening", en satsning med stöd av Riksbankens Jubileumsfond i syfte att inspirera och främja svensk sakprosa – narrative non-fiction – baserad på forskning. På Institutet för Framtidsstudier arbetar jag också med övergripande kommunikationsbedömningar och litterär strategi och praktik i samarbete med forskare som söker bredare avsättning för rön och kunskap, främst i bok- eller artikelform utanför akademin.
 
Jag är också kritiker i Dagens Nyheter och drivs av en stark önskan att få med fler forskare i den större samhällsdebatten och det levande berättandet. Under många år var jag chefredaktör för tidskriften Arena och vinter 2017/18 var jag writer-in-residence på Uppsala universitet.

Läs intervju med Magnus Linton på Författarförbundets webbplats om hur och varför han skriver.
Läs intervju med Magnus Linton i Språktidningen om hans senaste bok
Mer detaljerad information om Magnus Lintons böcker, bakgrund, föreläsningar och skriv-workshops finns på magnuslinton.com.

Tre nyligen publicerade arbeten:

  • Text & Stil – om konsten att berätta med vetenskap (Natur & Kultur 2019)
  • Knark – en svensk historia (Atlas 2015)
  • Cocaína: A Book on Those Who Make It  (Soft Skull 2013)

Ofta citerade arbeten:

  • The International Colombian Drug Trade (UTNE Reade, Oktober 2014)
  • "Ett europeiskt land bland andra", i: Rasismen i Sverige 2014 
  • Veganerna – en bok om dom som stör (Atlas 2000)

Projekt