Vad är kärlek i dagens Sverige?

Vad händer om man ber de notoriskt tillknäppta svenskarna att öppenhjärtligt berätta om sina personliga upplevelser av kärlek? Se resultatet i Staffan Juléns nya film Kärlek på svenska, som är en del av hans forskningsprojekt Den värsta lögnen är den dokumentära.

"Kärlek på svenska", är Staffan Juléns fristående uppföljare på filmen "Kärlek på ryska" där han reste runt med författaren Svetlana Aleksijevitj för att prata om kärlek med människor i Belarus och Ryssland. Under arbetet föddes idén om att göra samma sak i Sverige. Men ingen trodde att det skulle gå.

En åsikt han ofta stötte på var att svenskarna är för inbundna och slutna för att kunna prata öppet om kärlek.

- Där föddes en utmaning. En stark motor har varit att motbevisa påståendet om svenskarnas inbundenhet och solitära läggning, säger Staffan Julén.

Se intervju med Staffan Julén i Go'kväll i SVT.

Filmen är en del av Staffan Juléns konstnärliga forskningsprojekt finansierat av Vetenskapsrådet ”Den värsta lögnen är den dokumentära” - vad innebär ett subjektivt dokumentärfilmsspråk i post-sanningens tid? Ett projekt som avslutas i november på Liljevalchs Konsthall med premiär på långfilmen ”Kärlek på svenska”, boksläpp och en utställning om urval och gestaltning.

Se trailer:

Under projektets gång har Staffan Julén slagits av den oväntade mängd uttryck som kärleken kan ta sig.

- Kanske lika många som det finns människor, säger Staffan Julén.

Arbetet med filmen har påverkat Staffan Julén, inte minst insikten i hur barndom och föräldrar präglar den vuxna kärleksrelationen.

- Jag förstod tidigt, att skulle jag få andra människor att öppna sig om kärlek, krävdes det att också jag var villig att ge av mig själv, men jag anade inte hur det skulle gå till, säger Staffan Julén.

Ett par kartonger dubbelåttafilmer på vinden, blev nyckeln.

- Mammas dokumentation av min barndom! Det var filmsekvenser rika på känsla och stämning, dom öppnade mitt flöde, helt enkelt. Via dem fick jag bit för bit fick fatt i min egen livsberättelse, med en ny och djupare klang.

Filmen Kärlek på svenska har premiär den 28 april på SVT1 20:00, och finns att se redan nu på SVT play.