Tankar på tankens dag

Den 7 februari var det tankens dag. För att uppmärksamma detta intervjuade DN fyra filosofer om tankar. Däribland Karim Jebari, forskare vid Institutet för framtidsstudier och Erik Angner, affilierad forskare vid Institutet för framtidsstudier. 

"En tanke är en avbildning av världen, eller en simulering av världen som vi skapar i vår hjärna. Och vi skapar den med hjälp av sinnesförnimmelser. Många av oss tänker antingen i ord eller i bilder. De som tänker i ord hör en inre röst som diskuterar saker och ting fram och tillbaka medan den som tänker i bilder genom sinnesintryck kan rotera på dem och se på dem på olika sätt," säger Karim Jebari. 

Kan man då blir bättre på att tänka? Javisst, enligt Erik Angner. 

"Det finns forskning som visar att människor har väldigt hög självsäkert kring sina egna tankar, alltså att de tror att just deras tankar stämmer, mer än vad de kanske faktiskt gör. Men ber man då en person att resonera och komma med skäl till varför de kan ha fel så regleras deras självsäkerhet till en mer rimlig nivå och det kan vara en bra övning för att bli mindre överdrivet självsäker."

Läs hela artikeln: Varför tänker vi?