”Stormningen i Brasilien blottar demokratins problem”

Stormningarna av kongressen i Brasilien och USA visar hur demokratins idéer kan vändas mot demokratins institutioner, skriver Ludvig Beckman, professor i statsvetenskap och forskningsledare vid Institutet för framtidsstudier, i tidningen Forskning & Framsteg. 

"En av demokratins grundläggande spelregler är att acceptera en förlust. Deltagare som inte accepterar att förlora har inte fullt ut accepterat demokratin. För den som upplever samhällets orättvisor eller ordningens upplösning som ett akut problem, är en förlust närmast olidlig. Men demokratin ger till skillnad från auktoritära system förloraren en ny chans. Morgondagen erbjuder en nytt val och nya möjligheter att tävla om makten.

Demokratiska val är förstås inte som vilket spel som helst. Ytterst avgörs om samhället ska lösa politiska konflikter på fredlig väg eller med våld. Vad hade skett om Trumps anhängare lyckats avbryta rösträkningen i Kapitolium den 6 januari 2020 eller om Bolsanoros anhängare fått stöd av militär och polis? Risken för inbördeskrig går inte att utesluta. Enligt en undersökning tror 43 procent av amerikanerna att det är väldigt troligt eller i någon utsträckning troligt att USA står inför ett inbördeskrig de närmaste tio åren. Bland övertygade republikaner är siffran 54 procent och så många som 21 procent av dem håller det för väldigt troligt att det blir ett inbördeskrig. Våld är ett närliggande alternativ för den som inte tål att förlora", skriver Ludvig Beckman i tidningen Forskning & Framsteg.

Relaterat material