Så fattar man beslut under stor osäkerhet

"Det man bör akta sig för är att intala sig själv och andra att man vet mer än vad man gör. Det är nämligen lätt att lura sig själv. En annan fallgrop är att sammanblanda iden om osäkerhet med risk." Filosofen och forskaren Karim Jebari gästade nyligen Aftonbladets podd Daily och pratade om beslut under stor osäkerhet.

Lyssna på hela avsnittet: Corona - så fattar man beslut under stor osäkerhet

Risk är när det finns flera olika utfall beroende på hur vi gör, men vi känner till sannolikheten för de olika utfallen. Osäkerhet däremot är när vi inte känner till sannolikheten för att en handling leder till ett eller annat utfall, förklarar Karim Jebari i podden. 

- Om jag hittar en handgranat i mina barns sandlåda vet jag vilka utfall det kan bli om jag tar upp den - den kan explodera eller så gör den inte det. Men jag vet inte sannolikheten för något av utfallen. Så här är det ju väldigt dumt om jag bara bestämmer mig för att sannolikheten är en procent att den exploderar, säger Karim Jebari. 

Karim Jebari förklarar vidare att nästa steg kan vara att utvärdera vad det absolut sämsta utfallet är. I fallet med handgranaten kan man tänka sig tre scenarion. Det bästa är att man plockar upp handgranaten utan att den exploderar och man får en hittelön av polisen. Det sämsta är att man plockar upp den, och den exploderar. I mellanläget lyckas man avlägsna den utan att den exploderar, men man får ingen hittelön. 

- Om det sämsta utfallet är väldigt dåligt, som i fallet med handgranaten, är det en bra strategi att försöka minimera sannolikheten för det sämsta utfallet, snarare än att försöka maximera sannolikheten för det bästa utfallet, säger Karim Jebari. 

Läs mer

Institutet för framtidsstudiers forskare belyser coronakrisen utifrån sina expertområden. Alla intervjuer i media, artiklar av forskare, videor och annat material relaterat till corona hittar du på iffs.se/corona