Repliker om det svenska undantaget

Sverige har inte alls expertstyre, skriver juridikprofessorn Claes Sandgren i en replik på Gustaf Arrhenius och Erik Angners artikel "Det svenska undantaget" i Kvartal nyligen där de menar att Sveriges i jämförelse mer självständiga myndigheter kan förklara att Sveriges strategi mot coronapandemin delvis skiljer sig från omvärldens. I ytterligare en replik skriver  juristen Olof Wilske vid Uppsala universitet att det dock finns betydande särdrag i svensk förvaltning vilket ger myndigheter ett större svängrum än sina motsvarigheter utomlands.

Läs alla artiklar: 

Gustaf Arrhenius och Erik Angner: Det svenska undantaget
Claes Sandgren: Vi har inget expertstyre i svensk politik
Olof Wilske: Särdrag i svensk förvaltning

Gustaf Arrhenius och Erik Angner skriver i Det svenska undantaget:

"Sveriges demokratiska system har ett starkare inslag av epistokrati än andra jämförbara länder. Ordet (”kunskapsstyre”) betyder att experter spelar en viktig roll i beslutsfattandet. I Sverige sätter både lagstiftning och politisk praxis gränser för politikers möjligheter att direkt styra myndigheter. Regeringen ger myndigheterna allmänna instruktioner i så kallade regleringsbrev, och den bestämmer hur mycket pengar myndigheterna har till sitt förfogande. Regeringen utser också generaldirektörer och liknande, men i övrigt är antalet politiskt tillsatta tjänstemän lågt. De flesta dagliga beslut ligger i händerna på medarbetare som har anställts för sin kompetens inom ämnesområdet, snarare än för sina politiska och ideologiska kopplingar. Ministerstyre är uttryckligen förbjudet."

Claes Sandgren replikerar: 

"Det är bra att de där hänvisar till regeringsformens föreskrift att regeringen styr riket. Men de borde också ha erinrat om att myndigheterna lyder under regeringen, som alltså inte har någon skyldighet att agera på basis av en myndighets rekommendationer. Tvärtom är det vanligt att regeringen lämnar sådana utan åtgärd. Den dag detta skrivs avfärdade exempelvis socialministern förslag från Folkhälsomyndigheten angående narkotikabekämpningen. Å andra sidan tar regeringen naturligtvis fasta på förslag som den gillar."

Olof Wilske svarar Claes Sandgren:

"Varken regering, riksdag eller någon annan [får] lägga sig i hur myndigheter beslutar i enskilda fall av myndighetsutövning eller i övrigt tillämpar rättsregler i enskilda fall (12 kap 2 § RF). Svenska förvaltningsmyndigheter har på så sätt en självständighet som vanligen endast domstolar åtnjuter i andra länder."

Mer om coronakrisen

Institutet för framtidsstudiers forskare belyser coronakrisen utifrån sina expertområden. Alla intervjuer i media, artiklar av forskare, videor och annat material relaterat till corona hittar du på iffs.se/corona