Hoppa till innehållet

Om ett seminarium om e-cigaretter och vad som hände sedan

Under 2016 pågick ett intensivt arbete med att färdigställa alla kapitel till den ambitiösa forskningsrapporten Rethinking society for the 21st century, skriven av en mängd namnkunniga forskare samlade i International Panel on Social Progress, IPSP. Tack vare bidrag från Riksbankens Jubileumsfond kunde vi på institutet stå som värd för flera av de möten där forskare från hela världen diskuterade innehållet, och en av de forskare som kom på besök var Daniel Wikler, professor i etik och folkhälsa.

När han ändå var i Stockholm bjöd vi in honom att prata på vårt forskarseminarium och han valde att berätta om något som engagerade honom mycket, nämligen e-cigaretter och hur de skulle kunna påverka hälsan hos alla de människor som är beroende av nikotin.

I publiken satt flera person med olika intressen i frågan, och vi delade med oss av en inspelning av seminariet på youtube. Detta ledde till en hel del reaktioner, bland annat i Storbritannien där intresset är stort.

Vår VD Gustaf Arrhenius träffade tidigare i år Daniel Wikler i samband med en konferens i Kigali och passade då på att be honom kommentera det som hände.

Här kan du se vår inspelning av "Ethics and E-cigs. An Analysis and A Proposal" från 2016: