Demokratin 100 år: Utmaningar idag

Den 26 januari 1921 togs det sista och definitiva beslutet om allmän och lika rösträtt i Sverige. Men demokratin har förändrats mycket även under de 100 år som följt. Ludvig Beckman berättar hur och pratar om demokratins utmaningar framöver i det här inslaget som är en del av Riksdagens högtidlighållande av dagen. 

"En utmaning är att hoten mot demokratin idag främst kommer från valda ledare som själva underminerar demokratin när de kommer till makten. De attackerar inte rättsordningen i första hand utan de informella normerna. Till exempel att man inte ska använda den offentliga makten för att gynna sin egen ställning eller trycka ner oppositionen. Det är en norm som vi tar för given i Sverige. En stor fråga är hur vi lyckas försvara de här informella normerna framöver", säger Ludvig Beckman.

Klockan 15:40 idag, den den 26 januari 2021, sänds programmet Det avgörande klubbslaget i SVT Forum där det här inslaget är med. Övriga medverkande: Andreas Norlén, riksdagens talman, Christina Florin, professor i kvinnohistoria Ulrika Knutson, journalist. Arrangör: riksdagen.

Relaterat material