"Klimatkrisen har individualiserats"

En enskild individs val spelar väldigt liten roll i klimatkrisen. Trots det verkar klimatfrågan bli allt mer individualiserad.

– Men det är inte fruktbart att titta på individer, istället för strukturer och gemensamma lösningar. Det viktigaste vi kan göra är att engagera oss politiskt. Problemet med ozonhålet löste vi genom lagar och regleringar, inte genom freon-skam," säger Gustaf Arrhenius i en intervju i DN.

Varför blir vi upprörda när vi hör om individer som åker till Thailand trots klimatkrisen, samtidigt som vi inte engagerar oss särskilt mycket politiskt för att få till klimatåtgärder? En förklaring är att Sverige är och har blivit mer individualistiskt. 

– Det handlar mer om individen än om familjen och kollektivet. Då är det inte konstigt att man i frågan om klimatkrisen tenderar att intressera sig för och prata om individers moral och vad individer gör i stället för att prata om hur vi ska hitta nya strukturer inom transportsektorn och industrin. De som blir upprörda över enskilda människors resande borde bli mer upprörda över att vi inte sätter mer tryck på våra politiker för att få till de där strukturella kollektiva lösningarna som behövs, säger Gustaf Arrhenius till DN.

Relaterat material