Kärlek på Dramaten

Intervjuerna som låg till grund för Staffan Juléns dokumentär Kärlek på svenska, som gjordes inom ett forskningsprojekt på IFFS, har tidigare blivit en prisad bok av Marit Kapla. Nu tar vardagsberättelserna om kärlek även klivet upp på Dramatens scen. Premiär blir det i höst.

Uppsättningen Kärlek på svenska är skriven av Irena Kraus och Nadja Weiss fritt efter Staffan Juléns dokumentär. Här möter publiken några människor som har hamnat på samma plats. De har alla har olika erfarenheter, men en gemensam uppgift: Att berätta om vad kärleken är för dem.

Pjäsen beskrivs som "en lekfull uppsättning med både svärta och humor, där även skådespelarna konfronteras med sina egna erfarenheter av kärlek."

Regisserar gör Nadja Weiss, som på Dramaten tidigare satt upp pjäser som Mannen utan minne, Rannsakningen och Ifigenia i Aulis.

Dokumentären gjordes inom projektet Den värsta lögnen är den dokumentära som avslutades under 2023 och är en fristående uppföljare på filmen "Kärlek på ryska" där Staffan Julén reste runt med författaren Svetlana Aleksijevitj för att prata om kärlek med människor i Belarus och Ryssland. Under arbetet föddes idén om att göra samma sak i Sverige. Men ingen trodde att det skulle gå. En åsikt han ofta stötte på var att svenskarna är för inbundna och slutna för att kunna prata öppet om kärlek.

- Där föddes en utmaning. En stark motor har varit att motbevisa påståendet om svenskarnas inbundenhet och solitära läggning, sa Staffan Julén i en intervju i SVT:S Go'morron.

Kärlek på svenska finns att se på SVT play > https://www.svtplay.se/video/34913759/karlek-pa-svenska

Läs mer om uppsättningen på Dramaten > https://www.dramaten.se/repertoar/karlek-pa-svenska

 

Relaterat material