Gör gott. Och gör det bättre

Ger du någonsin pengar till välgörenhet? Hur gör du då när du väljer vart dina pengar ska gå? Den skotske filosofen William MacAskill konstaterar att vi är snara att välja välgörenhetsändamål och välgörenhetsorganisationer på ett sätt vi aldrig skulle göra om vi tänkte på våra donerade pengar som en värdefull investering.

När William och en av hans vänner för några år sedan bestämde sig för att varje månad donera 10 procent av sin inkomst, försökte de hitta sätt att försäkra sig om att pengarna verkligen användes effektivt. De upptäckte då att det inte var helt lätt att hitta sådana uppgifter. En rörelse föddes som fick namnet effektiv altruism. Är man effektiv altruist ger man inte lättvindigt bort sina pengar, de försöker istället identifiera välgörenhetsorganisationer som uppnår så mycket gott som möjligt per spenderad krona.

I höstas besökte William institutet för att prata på vårt forskarseminarium. Efter seminariet intervjuades han om effektiv altruism av Gustaf Arrhenius, och om varför det är så spännande för just filosofer.

Läs mer om William MacAskill
Läs mer om effektiv altruism