"Fyller ett tomrum i klimatdiskursen"

"Klimat och moral fyller alltså ett tomrum i klimatdiskursen och gör det väl". Kulturtidskriften Ny Tid recenserar antologin Klimat och moral där filosofer och forskare, de flesta verksamma vid Institutet för framtidsstudier, ger sina perspektiv på klimatkrisen. 

Ny tid skriver: 

"Att filosofer nu gör sina röster hörda om klimatfrågan är lika välkommet som viktigt: av hävd har ju klimatet framför allt varit naturvetarnas område, och debatten har i hög utsträckning handlat om prognoser, modeller och siffror – många och komplexa siffror. De etiska aspekterna på klimatet har haft en benägenhet att hamna i skymundan.

Klimat och moral fyller alltså ett tomrum i klimatdiskursen och gör det väl. Texterna är tillgängliga, akademiskt tillkrånglat språk lyser med sin frånvaro, men utan att komplexa resonemang förenklas i onödan – en balansgång som inte är alldeles enkel att klara. Jag tror att redaktören Magnus Lintons språkliga gehör har bidragit till att göra texterna så läsbara som de är. Att läsa Klimat och moral är som att ta del av ett forskningsseminarium, där en rad frågeställningar prövas i väl underbyggda inlägg."

 

 

Relaterat material