Finns det något rätt sätt att känna inför klimatförändringarna?

Kirsti Jylhä och Julia Mosquera, forskare vid Institutet för framtidsstudier.

Vad bör vi känna inför klimatförändringarna? Finns någon rätt känsla? Och hur påverkar våra känslor vår förmåga och vilja att handla? Det är frågor som undersöks inom det nya projektet Klimatkänslor och affektiva dilemman. Forskarna bakom projektet, Julia Mosquera och Kirsti Jylhä, intervjuas i tidningen Extrakt. 

Ska vi skydda oss själva och andra från ångest eller se ångesten som en rationell reaktion på klimatkrisen? Och hur fungerar hopp, behövs det eller förhindrar det att vi agerar?, säger Kirsti Jylhä, forskare i psykologi till tidningen Extrakt. 

Det nya projektet bygger vidare på den prisvinnande artiklen How to Feel About Climate Change? An Analysis of the Normativity of Climate Emotions, där forskarna analyserar normativiseringen av klimatkänslor. I projektet ska forskarna bedriva ny tvärvetenskaplig teoretisk forskning för att undersöka de normativa standarder som verkar gälla för klimatkänslor. Empiriska analyser kommer att genomföras för att studera hur allmänheten engagerar sig i klimatfrågorna och konkreta riktlinjer kommer att utvecklas för hur man kan resonera kring och lösa affektiva dilemman. 

– Projektet handlar inte bara om vetenskapliga resultat, utan även om att hitta konkreta och handfasta råd. Det handlar om att hjälpa människor att navigera kring sina känslor och hjälpa dem att i sin tur hjälpa andra, säger Kirsti Jylhä. 

Relaterat material