Filosofen - vår tids influencer

"Plötsligt vill alla ha en filosof i stället för en sakkunnig expert i paneldiskussionerna kring pandemin. Är filosofen på väg att bli vår tids influencer?" Så inleds reportaget "Filosofen - den nya influencern?" i nyaste numret av tidskriften Kupé.

Vår vd och professor i praktisk filosofi Gustaf Arrhenius är en av de tre som intervjuas i reportaget. Han menar att filosofin kan hjälpa oss när vi upplever en osäkerhet i tillvaron, som nu under pandemin. 

- Allt i livet går inte att kontrollera, så vad är meningen med allt, vad är det viktiga? Det är frågor filosofin hjälper oss med.

Jonna Bornemark och Bengt Brülde är de andra två som intervjuas och de är också av uppfattningen att filosofin har en naturlig plats i tider av kris, som nu under pandemin. Jonna Bornemark tror att filosofin kommer att få större betydelse då de stora kriser vi befinner oss i, coronapandemi och klimatförändringar inräknade, ställer oss inför de mer existentiella frågorna om hur vi lever. Också Bengt Brülde menar att livsfilosofiska frågor om hur vi vill leva våra liv blir mer aktuella när vi befinner oss i en kris som pandemin, eftersom den begränsar våra valmöjligheter.

Läs alla tre intervjuer här på sidorna 47-63

Gustaf Arrhenius intervjuad i Kupé

Relaterat material