Ett annorlunda forskningsår - om IFFS 2020


"Verksamheten på Institutet för framtidsstudier (IFFS) har under året på gott och ont varit starkt påverkad av coronapandemin. Den dramatiska utvecklingen ställde stora krav på forskare, verksamhetsstöd och kommunikationsenhet att snabbt ställa om för att fungera optimalt under nya och besvärliga omständigheter. Samtidigt har intresset från myndigheter och medier för institutets kunskapsproduktion varit större än någonsin."

Så inleder vd Gustaf Arrhenius sitt förord till 2020 års verksamhetsrapport. Resultat från flera forskningsprojekt som redan pågick på institutet vid årets början fick ökad aktualitet som en följd av pandemin, men under året startades också flera helt nya forskningsprojekt som på olika sätt satte pandemin i fokus. Mer information om de senare finns i texten "Pandemi, kunskap, utveckling - ett annorlunda forskningsår" på s. 10-11.

Här finns även exempel på hur det gått i några av de pågående forskningsprojekten och små rapporter från olika aktiviteter. Det handlar bland annat om hur klimatförnekelse är ett kulturellt fenomen, om möjligheten för anställda hos socialtjänsten att träna bort sina implicita fördomar, om diffusion - det sätt på vilket artificiell intelligens sprids under radarn, och om insikter om hur olika modeller används i akademi versus policy-sammanhang.

I rapporten finns även listor över de sammanhang och de publikationer där forskarna spridit sin forskning såväl inom som utanför akademin.

Ladda ned den här.

 

 

Relaterat material