Waiting for Life

En turné genomförs i San Fransisco, Washington DC och Stockholm för att väcka en diskussion om fängelsestraff med hjälp av filmen Waiting for Life och ett panelsamtal med tidigare livstidsdömda, kriminologer och en dokumentärfilmare.

1989 deltog två livstidsdömda fångar på fängelset San Quentin, USA, i en filminspelning. Filmen berättade om deras första år i frihet med tillbakablickar på den tid då de båda deltog i en uppsättning av pjäsen "I väntan på Godot" i fängelset.

I det här projektet genomförs visningar av filmen "Waiting for Life" i San Fransisco, i Washington DC och i Stockholm. De två numera frigivna fångarna kallade Twin och Happy som spenderade 32 respektive 34 år i fängelse, kommer att delta vid visningarna som följs av panelsamtal. Lonnie Morris, nyligen frisläppt efter 45 år i fängelse, driver idag organisationen No more tears vid San Quentin och kommer också att delta i panelen. Staffan Julén som filmade dokumentären 1989 kommer att delta, liksom de svenska kriminologerna Amir Rostami och Jerzy Sarnecki.

Visningarna kommer att göras inför en publik av intagna, politiker, tjänstemän och ungdomar och genomförs i samarbete med en rad olika lokala organisationer.

Författaren Magnus Linton kommer att följa turnén för att skriva en längre essä med jämförelser mellan de senaste årens utveckling i Sverige respektive USA när det gäller användningen av fängelsestraff.

Det här projektet genomförs i samarbete med forskningsprojektet 4C - Forskarkonsortium för studier om kriminella samarbeten i Sverige.

Se filmen "Waiting for Life" här >

Tidsplan

2024

Projektledare

Staffan Julén Kommunikationschef, konstnärlig forskare

Projektmedlemmar

Magnus Linton Författare och journalist
Amir Rostami Professor i kriminologi
Jerzy Sarnecki Prof. em. kriminologi

Övriga projektmedlemmar

Finansiär

Barbara Osher Pro Suecia