Så bestämmer ideologierna över partiernas svar på klimatkrisen

Vilka lösningar på klimatkrisen ryms inom de olika politiska ideologierna? Vilka politiska verktyg får en liberal, en socialist eller en konservativ använda utan att vända ideologin ryggen? Finns det idag politiska lösningar på klimatkrisen som partierna inte använder fast de ryms inom deras ideologier?

Olle Torpman, filosof och forskare på Institutet för framtidsstudier benar ut de här frågorna i två avsnitt av Vetenskapsradion på djupet. Det första handlar om liberalismen och konservatismen.

För att veta vilka verktyg de olika ideologierna erbjuder i klimatfrågan är det avgörande att också veta vilka andra värden ideologin värnar. Hur väger ideologin olika intressen mot varandra?

– Alla kan gå med på klimatåtgärder som också respekterar de värden vi håller kära. Men frågan är då vilka värden vi pratar om?, säger Olle Torpman i Vetenskapsradion på djupet.     

För partierna som bekänner sig till liberalismen är individens frihet ett centralt värde. Företrädare pratar också om att det är fria människors kreativitet, teknisk utveckling och fri företagsamhet som kan lösa klimatfrågan. Inte förbud eller begränsningar. Men Olle Torpman menar att även förbud och begränsningar skulle kunna rymmas inom den liberala ideologin.

– Liberalismen utgår egentligen från att du ska vara fri att göra vad du vill så länge du inte hotar att inskränka någon annans frihet. Och frågan är då vad staten får göra för att förhindra mig att äta kött eller flyga? Om man ska rättfärdiga det måste man kunna visa att köttätande, flygande eller överkonsumtion faktiskt innebär ett inskränkande av andra individers frihet. Och på de områden man kan visa det har man hittat en legitim grund att utifrån liberal ideologi gå med på lagstiftning som begränsar min frihet att flyga, äta kött och så vidare, säger Olle Torpman.

Konservatismen som är emot radikala och snabba förändringar av samhället vill heller inte med radikala åtgärder förändra våra vanor, till exempel att äta kött eller flyga på semester. Detta kan fortsätta, men på ett mer hållbart sätt, vilket kan åstadkommas med teknikutveckling enligt de konservativa partierna. Men argumenten för långsamma förändringar och bevarande, skulle lika gärna kunna användas för en politik där det som ska bevaras i stället är naturen.

– Den konservativa ideologins styrka när det gäller klimatfrågorna handlar om att bevara det som finns, som är naturligt och som har en existens sedan lång tid tillbaka. Och är det något som har funnits länge, långt innan människan och är oberoende av oss så är det ju naturen och miljön. Inom den miljövänliga konservatismen pekar man också på det här: “Kolla vi förstör något som har ett existensberättigande oberoende av oss, och det är fel.” Det här tas upp i de konservativa partiernas partiprogram men det ges inte så mycket prioritet i debatterna, säger Olle Torpman.

Lyssna på avsnittet: