"PR-byråer fungerar som förlängning av partier"

Liberalerna har nära band till en PR-byrå visar en granskning av Svenska Dagbladet. "För Liberalernas väljare blir problemet: vad eller vem röstar jag på? Röstar jag på Liberalerna och Nyamko Sabuni, eller röstar jag på Svenskt Näringsliv och Scania?" Det säger Anna Tyllström, forskare vid Institutet för framtidsstudier som tillsammans med Stefan Svallfors, också forskare vid Institutet för framtidsstudier, intervjuas i artikeln.

Läs hela artikeln: ”Pr-byråer fungerar som en förlängning av partier”

Anna Tyllström är inte förvånad över att det ser ut så här. I sin forskning har hon studerat partiernas användning av konsulter.

– För dem är det här så naturligt att de ser inte ens problemet. Jag tror att de tycker att det är helt normalt och så här politik sköts, säger hon till SvD. 

Dock uppstår problem för väljarna.

– För dem blir problemet: vad eller vem röstar jag på? Röstar jag på Liberalerna och Nyamko Sabuni, eller röstar jag på Svenskt Näringsliv och Scania? 

I artikeln intervjuas också Stefan Svallfors, professor i sociologi och forskare vid Institutet för framtidsstudier. Anna Tyllström och Stefan Svallfors har båda skrivit mycket om hur politik påverkas av icke-förtroendevalda, till exempel lobbyister och så kallade policyprofessionella. Ett problem som Stefan Svallfors ser är att partierna i Sverige inte mår så bra. 

– De har inte en kraftfull inre idédebatt, eller en aktiv medlemskader som försöker forma politik. I det tomrummet uppstår en efterfrågan på nya idéer som lätt fylls av rådgivare eller anställda policyprofessionella av olika slag, säger han till SvD. 

– Om man som partimedlem inser att partiets politik formas någon helt annanstans, då sjunker naturligtvis intresset av att aktivt engagera sig i partiets aktiviteter, säger Stefan Svallfors.

Läs mer:

(Pressmeddelande) PR-branschen skolar politiker i näringslivstänk: https://www.iffs.se/p…/arbetsrapporter/lobbying-for-profits/

(Projekt) Underjordisk politik - De policyprofessionellas liv och arbete: https://www.iffs.se/…/forskningsproje…/underjordisk-politik/

(Rapport) Lobbying for Profits: Private Companies and the Privatization of the Welfare State in Sweden: https://www.iffs.se/p…/arbetsrapporter/lobbying-for-profits/