Postdoc sökes till forskningsprojekt om värdet av framtida liv

Institutet för framtidsstudier söker en nyligen disputerad forskare till ett forskningsprojekt om att värdera framtida liv. Du måste ha en doktorsgrad i relevant filosofiskt ämne när anställningen inleds. Programmet leds av professor Krister Bykvist (filosofi).

Projektets huvudfråga är hur vi ska värdera framtida liv i våra beslut. Denna fråga har tills nu i stor utsträckning ignorerats av beslutsfattare, trots att den har en direkt koppling till ytterst viktiga praktiska problem, som t.ex. prioriteringar inom sjukvård, befolkningskontroll (skattelättnader för föräldrar, föräldraledighet), klimatförändring, utrotning av djurarter, och existentiell risk (djurarters och människosläktets överlevnad). För att lösa dessa praktiska problem måste vi titta närmare på vissa svåra teoretiska frågor, exempelvis ”Vore det bra eller dåligt om färre människor (eller djur) existerade i framtiden?” och ”Kan en ökning av populationsstorleken kompensera en förlust i individuell livskvalitet?”.

Tyvärr har det visat sig att det inte är någon lätt uppgift att lösa dessa populationsetiska problem. Vi tror att för att få bukt med dem så måste vi ifrågasätta några av de mest fundamentala substantiella eller metodologiska principerna som ofta tas för givna i debatten om populationsetik. Det är endast genom att förneka eller revidera några av dessa antaganden som vi kan hitta en acceptabel populationsetik. Projektets huvudsyfte är därför att få till stånd en kritisk granskning av några av dessa fundamentala antaganden genom att samla några av de världsledande filosoferna och ekonomerna på detta område så att de tillsammans kan föra den populationsetiska forskningen framåt.
Här hittar du mer information om forskningsprojektet

Detta är en treårig anställning med startdatum 1 september 2015 (eller så snart som möjligt därefter), men anställningen kan förlängas med ett år. Ingångslön är 35 000–38 000 kronor per månad.

70 % av tjänsten ska ägnas åt egen forskning i något av de forskningsområden som är relevanta för projektet om att värdera framtida liv. Vid tillsättningen fästs därför särskild vikt vid vetenskaplig skicklighet. 30 % av anställningen ska ägnas åt mer administrativa uppgifter, som t.ex. planering och organisering av konferenser och ‘workshops’, och redigering av böcker och uppsatser om populationsetik. Vikt tillmäts därför även administrativ skicklighet (inklusive visad ledarförmåga) och förmåga att samverka med det omgivande samhället, samt förmåga att informera om forskning och utvecklingsarbete.

Vi behöver ett ansökningsbrev, ett forskningsplan om högst tre sidor som beskriver vilken forskning du avser bedriva inom anställningen och hur denna ska bidra till det aktuella forskningsprojektet, ett aktuellt cv, tre exempel på dina skriftliga arbeten, samt namn och kontaktuppgifter på tre personer som är förtrogna med dig och ditt arbete. Samtliga dokument bör författas på engelska eftersom vi kommer att rådfråga internationella kontakter.

Vänligen skicka din ansökan till [email protected] senast 18 maj, 2015. Eventuella intervjuer kommer att äga rum i slutet av maj, 2015, antingen i Stockholm eller via Skype.

Mer information om denna anställning kan fås av Krister Bykvist, [email protected].

 

För denna anställning har vi redan anlitat den rekryteringshjälp vi behöver och vi undanber oss därför kontakter av sådant slag.