"Media sprider krigspropaganda"

Kontext, grundläggande fakta och historisk bakgrund saknas oftast när det gäller Israels krig mot Iran och i Gaza och medier sprider ofta vidare krigspropaganda. Det menar Kari Andén Papadopoulos, professor i medievetenskap vid Institutet för framtidsstudier som intervjuas i DN i en artikel om medias rapportering från Israel-Irankriget.

USA och Israel har framställt attackerna mot Iran som att de är nödvändiga för att skapa fred och harmoni. Förutom att utmåla Iran som ett stort hot snart i besittning av kärnvapen, har Israel också menat att de anfaller Iran för den iranska befolkningens skull.

– Man försöker få det att framstå som att Israel i Iran utkämpar ”det goda kriget”, till skillnad från Gaza där man har mött mycket motstånd. Det är en absurd tanke att kriget skulle tjäna den iranska befolkningen, att du befriar befolkningen genom att du faktiskt bombar den, säger Kari Andén Papadopoulos. 

Medierna gör ett dåligt jobb med att sålla i krigspropagandan menar hon.

– Genom att inte tillräckligt granska det här eller rama in det på det sätt som man borde, ger man kredibilitet åt de här narrativen och sprider dem vidare, säger Kari Andén Papadopoulos.

Kari Andén Papadopoulos jämför med USA:s invasion av Irak 2003 som legitimerades med att Irak hade  massförstörelsevapen. Vilket inte stämde. Enligt FN-organet IAEA finns det inte heller nu bevis för att Iran utvecklar kärnvapen.  

– Det har inte heller sagts så mycket om det faktum att Israel är det enda landet med kärnvapen i Mellanöstern. De har inte skrivit på ickespridningsavtal och har inte tillåtit någon inspektion från IAEA, säger Kari Andén Papadopoulos.

Läs hela artiklen i DN: Så användes propaganda i kriget mellan Israel och Iran