Marsresor – Trump-tidens miljadärsfilantropi
Det fanns en tid då miljardärsfilantropi handlade om fattigdomsbekämpning. Dagens techmiljardärer är dock mer intresserade av Marsresor. Allt handlar om en förflyttning av fokus från de nu levande, till potentiella människor i framtiden.
– Ett distanserat matematiskt synsätt passar många av tech-miljardärerna, säger Folke Tersman, filosof och ställföreträdande vd för Institutet för framtidsstudier i en intervju om moral, Trump och longtermism i Svenska Dagbladet.
Om framtiden ses som enormt stor med potentiellt flera biljoner lyckliga människoliv, blir värdet av att få denna framtid att slå in astronomiskt stor. Givet att "lycka" är värdet som eftersträvas och att maximerande av detta värde är ändamålet. Tankefiguren - som flyttar fokus från nutidens lidande till framtidens potentiella lycka - kallas longtermism och har slagit rot hos många techmiljardärer. Kanske för att deras egen teknologi är en bärande del av denna framtid.
– Ett distanserat matematiskt synsätt passar många av tech-miljardärerna, där samhället och mänskligheten är ett problem som ska fixas. Gärna med deras egen teknologi. En del av dem är inspirerade av något som heter ”effektiv altruism” som går ut på att använda pengar för välgörande ändamål på ett sätt som maximerar nyttan, säger Folke Tersman.
I detta synsätt är människor mest en slags behållare av lycka.
– Folket betraktas lite som som NPC:er, ”Non playing characters” i ett dataspel. Det blir ganska snabbt ett abstrakt problem. säger Folke Tersman.
Läs hela intervjun i SvD premium: Därför väljer techmiljardärer marsresor för hiv-kamp