Hoppa till innehållet

Forskare sökes till studie om väljare

Institutet för Framtidsstudier söker en forskare till ett forskningsprojekt rörande psykologiska och sociologiska skillnader mellan väljare baserat på vilket parti de vill ge sin röst. Du måste ha en doktorsgrad när anställningen påbörjas.

Tidigare forskning indikerar att människors röstbeteende påverkas av underliggande psykologiska strukturer. Den utlysta tjänsten ingår i ett forskningsprojekt som studerar dessa strukturer och dess effekter på människors värderingar. Vi kommer under hösten att samla in en stor mängd data om väljare, och arbetsuppgifterna består i att med utgångspunkt i det insamlade materialet studera hur de grupperna utifrån sina partipreferenser skiljer sig från varandra i allt från värdegrund till tro på konspirationsteorier. Målet är att inom ramen för anställningen skriva minst en vetenskaplig artikel samt en rapport utifrån resultatet.

Projektet ingår i Institutet för framtidsstudiers forskningsprogram som återfinns här.

Detta är en sex månaders heltidsanställning med startdatum 1 februari 2018 (eller så snart som möjligt därefter). Ingångslön är 35 000–38 000 kronor per månad.

Kvalifikationer
Tidigare erfarenhet av att studera politiska processer är meriterande.

Den sökande behöver kunna skriva forskningsartiklar på engelska och det är meriterande att också kunna svenska, men det är inget krav. Målet är att forskningen ska vara relevant för beslutsfattare.

Vid tillsättningen fästs stor vikt vid vetenskaplig skicklighet och en dokumenterad förmåga att författa vetenskapliga artiklar. En doktorsgrad inom sociologi, statsvetenskap eller psykologi är lämplig men det finns också andra ämnestillhörigheter som kan vara relevanta. En stor del av arbetet kommer att bestå av statistisk analys så goda kunskaper i kvantitativ metod är särskilt meriterande. 

Ansökan
Vi behöver ett kort ansökningsbrev, en sida om din tidigare forskning, ett aktuellt CV, tre exempel på dina skriftliga arbeten samt namn och kontaktuppgifter på tre personer som är förtrogna med dig och ditt arbete.

Vänligen skicka din ansökan till info@iffs.se senast tionde december 2017. Intervjuer, om du blir inbjuden, kommer att äga rum senare i december, antingen i Stockholm eller via Skype.

För mer information, ring vår växel 08-402 12 00.

För denna anställning har vi redan anlitat den rekryteringshjälp vi behöver och vi undanber oss därför kontakter av sådant slag.