Filmvisning som stöd för folket i Belarus

En av dem som följer händelseutvecklingen i Belarus särskilt noga i dagarna är Staffan Julén här på institutet. Han är dokumentärfilmare och följde nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj under hennes arbete med intervjuer om kärlek som genomfördes i Ryssland och Belarus under åren 2014-2017.

Svetlana Aleksijevitj har uppmanat den sittande presidenten Aleksandr Lukasjenko att avgå och är en av de personer som ingår i det övergångsråd som oppositionen i Belarus har bildat. Idag står hon under hot från regimen och har tagit hjälp av såväl vänner som journalister och diplomater för att undvika att bli bortförd från sitt hem i Belarus.

I torsdagens Studio Ett berättar Staffan Julén om Svetlanas situation.

Den film som blev resultatet av Staffans och Svetlanas intervjuresa "Lyubov, kärlek på ryska", kommer att visas både digitalt och på flera biografer i Sverige från och med den 16 september, och alla intäkter kommer att gå till personer i Belarus som blivit drabbade av regimens reaktion på protesterna efter presidentvalet tidigare i år.

De första visningarna äger rum på biografen Zita i Stockholm klockan 18 den 16 september, samt på biografen Panora i Malmö, också klockan 18. På Zita kommer Staffan Julén och Svenska Pens ordförande, Jesper Bengtsson att inleda. Efter filmen kommer författaren Dmitri Plax som lever i Sverige men kommer från Belarus att svara på frågor. 

För mer information om filmen och stödvisningarna, besök TriArtPlay.

Filmen utgör också en utgångspunkt för det forskningsprojekt som Staffan Julén driver på institutet.

Läs mer om projektet: Den värsta lögnen är den dokumentära – vad innebär ett subjektivt dokumentärfilmsspråk i postsanningens tid?