"Driv på för att terrorstämpla IRGC"

Foto (till vänster): Matt Hrkac, licens CC BY 2.0 

Irans ledning måste förstå att de har världens ögon på sig och att det finns ett pris för deras brutala förtryck. Fullfölj EU-parlamentets resolution att stämpla Islamiska revolutionsgardet i Iran som terrororganisation, skriver bland andra Gustaf Arrhenius idag på SvD Debatt.  

"I torsdags antog EU-parlamentet en resolution med kravet att EU skall stämpla IRGC, det så kallade Revolutionsgardet samt dess underställda Basij-milis, som terrororganisationer. Parlamentet är bara rådgivande, besluten fattas av ministrarna. På måndag kommer EU:s utrikesministrar att mötas för att diskutera situationen i Iran. Hur tänker Sverige agera?

Efter 43 års förtryck i religionens namn av politiskt oliktänkande, minoriteter och inte minst halva landets befolkning, kvinnorna, pågår nu de mest omfattande protesterna mot Irans regim sedan de fundamentalistiska mullorna tog makten. Bara de senaste dagarna har flera personer som deltagit i protesterna avrättats. Många fler av de tiotusentals som är fängslade står på tur. Det våld som mullorna är beredda att ta till mot sitt eget folk för att behålla makten och kväsa upproret är till lika delar cyniskt och blodtörstigt. Förutom avrättningarna som sker inom det så kallade rättssystemet, misshandlar och skjuter man för att lemlästa och döda: studenter, de unga kvinnor som står i främsta ledet, till och med barn. Trots detta fortsätter befolkningen med ett oerhört mod att höja sina röster. Tyvärr har en alltför passiv hållning från det internationella samfundet bidragit till en kultur av straffrihet för Irans styrande skick. 

[...]

Den iranska regimen är hårt ansatt så vi kan vara i ett avgörande läge där internationella insatser kan bidra till en behövlig regimförändring i Iran - låt oss inte missa denna möjlighet!

Fullfölj EU-parlamentets resolution att stämpla IRGC, det så kallade Revolutionsgardet och dess Basij-milis som terrororganisationer. Kräv på starkaste möjliga sätt att avrättningarna omedelbart stoppas och fångarna friges. Låt alla individer och enheter ansvariga för kränkningarna av de mänskliga rättigheterna, inkluderande den Högste ledaren Ali Khamenei, drabbas av långtgående sanktioner och i tillämpliga fall få sina tillgångar utomlands frysta."

Läs hela debattartikeln på SvD: "Sverige bör driva på för terrorstämpel"