"Det grova våldet minskar totalt sett"

Trots att gängbrottsligheten och skjutvapenvåldet ökar, minskar det grova våldet i samhället totalt sett och det är färre ungdomar som begår våldsbrott idag jämfört med 1980- och 1990-talen. Kriminologen Amir Rostami varnar i Svenska Dagbladet för tunnelseende där gängskjutningarna får överskugga alla andra brottsproblem.

– Man tror att det är all brottslighet som ökar och att det går åt helvete, vilket inte är korrekt. De flesta av oss har fått det tryggare och bättre. Men sen har vi ett segment, den organiserade brottsligheten, som har en farlig och alarmerande utveckling, säger Amir Rostami, docent i kriminolog vid Högskolan i Gävle till TT. 

"[...] den som tittar närmare på de svenska våldstrenderna kan se att utvecklingen går åt två håll. Samtidigt som skjutvapenvåldet ökat kraftigt de senaste fem åren har Sverige på lite längre sikt haft en nedgång i övrigt grovt våld. Bland annat har grovt våld mot kvinnor och barn och alkoholrelaterat våld minskat.

– Det dödliga våldet motsvarar nu tolv avlidna per miljon invånare. Det är högsta nivå på länge, men fortfarande lägre än kring 1990, då siffran var 14–15 avlidna, säger Amir Rostami."

Läs hela artikeln: Trots gängen - totalt ökar grova våldet inte

Se presentationen av boken Det svenska tillståndet där 20 forskare ger en bild över våldsbrottsutvecklingen i Sverige.  

Relaterat material