Rostami om brottsligheten: "Behöver fler specialenheter"

Kriminella aktörer har blivit mer sofistikerade. Det här ställer krav på brottsbekämpande myndigheter att bli vassare. “Vi behöver återgå till att ha fler specialenheter som vi har haft historiskt”, säger Amir Rostami, forskare vid Institutet för framtidsstudier. 

Amir Rostami medverkade i Polisförbundets webbinarium den 3 december om hur globala megatrender påverkar brottsligheten: Vår omvärld påverkar vår invärld. En megatrend är globalisering.

- Globalisering gör att avstånden minskar. Inte bara avstånden mellan olika kriminella utan också mellan olika sektorer i samhället. Det undre och den övre världen har kommit närmare varandra. När hot och våld cementeras i vissa områden, växer parallellsamhällen fram där olika grupperingar börjar konkurrera med staten. 

Amir Rostami

Går det att vända utvecklingen? Ja, menar Amir Rostami.

- Sverige är resursrikt och vi har ett exceptionellt bra utgångsläge jämfört med andra länder. Men går det för långt kan det bli svårt att återta vissa områden. I andra länder finns exempel på där man gett upp om vissa platser, säger Amir Rostami. 

För att komma tillrätta med problemen efterlyser han dels att polisen får renodla sin verksamhet och ägna sig mer åt sitt kärnuppdrag. Han framhåller även ökad specialisering. 

- Jag tror att vi måste återgå till att ha fler specialenheter som vi har haft historiskt. Enheter som finns under kortare eller längre tid som jobbar mot ett specifikt problem. Internationellt har man sett att det ger bättre utredningar eftersom polisen har mer kunskap, ökad lagföring samt bättre underrättelser. 

Amir Rostami pratar också om behovet av en långsiktig sammanhållen strategi i Sverige för de interna hoten. 

- Man kan jämföra med det som finns inom försvaret för de externa hoten. Vi behöver något liknande för de interna hoten. En sammanhållen långsiktig strategi som definierar vilka hot som finns, hur vi ska agera, vilka mål vi ska ha och så vidare, säger Amir Rostami. 

Se hela sändningen: Vår omvärld påverkar vår invärld



Relaterat material