Agentbaserade sociala simuleringar ska rädda liv

Varje dag dör 15 personer i Europa i väntan på en organtransplantation. Nu satsar svenska forskare på en ny metod för att öka antalet organdonationer: agentbaserad social simulering (ABSS). Genom att modellera hur olika policyförändringar kan påverka donationssystemet i Sverige, hoppas man kunna identifiera effektiva strategier utan att riskera oönskade konsekvenser. Forskarna bakom projektet är Fabian Lorig och Bertilla Fabris (Malmö universitet) samt Jason Tucker från Institutet för framtidsstudier.

Behovet av organdonationer växer globalt – både på grund av en åldrande befolkning och en ökad förekomst av kroniska sjukdomar. Trots reformer som införandet av förmodat samtycke och möjligheten till donation efter kontrollerat cirkulationsstillestånd (DCD), ligger Sverige fortfarande efter i jämförelse med länder som har en mer positiv utveckling. Spanien, som forskningen använder som jämförelse, har den högsta graden av donatorer per miljoner invånare globalt, dubbelt så många som Sveriges siffra 2024.

– Klyftan mellan efterfrågan på och utbudet av organ från avlidna donatorer i Sverige är fortfarande bestående. Trots policyförändringar och en positiv samhällssyn på organdonation har denna situation förvärrats, berättar Jason Tucker.

Flera faktorer måste samverka för att en organdonation ska kunna genomföras. I Sverige krävs till exempel att en patient avlider på en intensivvårdsavdelning. I Spanien har man däremot fördubblat antalet möjliga donatorer genom att i ett tidigt skede flytta patienter till sjukhus när det finns misstanke om att en donation kan bli aktuell. Där är det också enklare att snabbt få kontakt med en transplantationskoordinator. Antalet transplantationssjukhus spelar också en roll.

– Min vinkel är hälsopolitik och scenarioutvecklingen, berättar Jason Tucker. Jag tycker att det är intressant att policyinterventioner i organdonationssystemet i Sverige, och Norden, inte har fått önskade resultat. Siffrorna är låga. Vissa interventioner har till och med varit kontraproduktiva.

Eftersom policyförändringar kan få oavsiktliga konsekvenser kan simuleringar av tänkbara utfall vara ett viktigt verktyg. ABSS modellerar mänskligt beteende och komplexa system och påvisas i artikeln att ha god potential att användas för att modellera Sveriges system för organdonation och utvärdera olika politiska ingrepp i hälso- och sjukvården.

– En av de stora fördelarna med ABSS är att det utvecklas som ett samarbete med nyckelintressenter och även i utvecklingsfasen är det en väldigt användbar plattform för att undersöka olika policyalternativ, säger Jason Tucker.

Artikeln är ett koncepttest (Proof of Concept) och resultaten visar att ABSS kan hjälpa Sverige anpassa och optimera sitt donationssystem. Det möjliggör “precision public health” – alltså riktade åtgärder baserade på realistiska scenarier. Nästa steg i forskningen är att inkludera långsiktiga förändringar som demografi och livsstilsförändringar. De hoppas även kunna använda det för att adressera systematiska ojämlikheter för vissa grupper, till exempel kvinnor.

Forskningen har nu behov av att validera modellen i samarbete med olika kliniska experter, bygga regionala geografiska variationer, samt bygga en modell av den nordiska regionen för att testa policy. En annan utmaning innebär att utvärdera hur teknologiska framsteg, som AI, kommer att påverka systemet.

– Vi söker nu finansiering som kan möjliggöra byggandet av för att ett "Scenariobibliotek" där vi kommer att se hur olika framtida trender inom demografi, befolkningens hälsa, livsstilsförändringar och andra socialekonomiska faktorer kan utvecklas för att se hur olika politiska alternativ klarar sig i en rad framtidsscenarier, säger Jason Tucker.

 

Läs hela artikeln här.

Relaterat material