Öppet seminarium

Basinkomst – nyckeln till ett fritt samhälle och en sund ekonomi?

Datum: 30 mars 2017
Tid: 10:00–12:00

Idén att ge människor en inkomst även om de inte vare sig arbetar eller söker efter arbeta. Men idag, när välfärdsstaten som vi känner den utsätts för påfrestningar från flera håll, har idén om en basinkomst eller medborgarlön blivit ett mycket omdebatterat ämne i flera delar av världen. Flera ambitiösa experiment har genomförts, det senaste i nordisk kontext är det i Finland som startade i början av året.

På det här seminariet kommer en av världens mest kända förespråkare för basinkomst, Philppe Van Parijs, presentera idén och förklara varför det finns god anledning att sätta vårt hopp till den då vi möter det  tjugoförsta århundradets utmaningar i form av utanförskap och ekonomisk osäkerhet.

Huvudtalare
Philippe Van Parijs, professor vid Faculty of economic, social and political sciences vid Université catholique de Louvain. Medförfattare (tillsammans med Yannick Vanderborght) till boken "A Radical Proposal for a Free Society and a Sane Economy" som publiceras i mars.

Kommentatorer
Ingrid A.M. Robeyns, professor i organisationsetik vid Utrecht University. Studerar bland annat social rättvisa och förändringen av samhällsinstitutioner.
Andreas Bergh, docent på nationalekonomiska institutionen i Lund och välfärdsforskare vid Institutet för näringslivsforskning. Har bland annat skrivit boken Den kapitalistiska välfärdsstaten (2009).

Moderator: Gustaf Arrhenius.

OBS! Hela seminariet hålls på engelska.

Plats: Mahognysalen på Citykonditoriet, Adolf Fredriks kyrkogata 10, Stockholm
Tid: Torsdag 30 Mars, kl. 10.00–12.00 med fika från kl. 09.30

Seminariet är kostnadsfritt, men anmäl dig för att försäkra dig om en plats!

Det här seminariet kommer att följas av ett symposium på ämnet på eftermiddagen, ämnat för forskare.


Tidigare aktiviteter och dokumentation