Öppet seminarium

Sverige - världens mest extrema land? Resultat från senaste mätningen i World Values Survey

Datum: 22 januari 2015
Tid: 08:30-10:00

Välkommen till ett frukostseminarium där Bi Puranen, generalsekreterare för World Values Survey (WVS), presenterar den nya kulturkartan och berättar om resultaten av den senaste omgången mätningar av människors värderingar i världen.

wvs-culture-mapNär medier rapporterar om människors självuppfattade lycka eller talar om Sverige som ett värderingsmässigt extremt land, då är det ofta till resultaten av WVS mätningar man hänvisar. World Values Survey är ett globalt forskarnätverk som sedan 1980-talet i omgångar har mätt människors värderingar. 2014 avslutades den sjätte omgången mätningar.

Ett av de mest välkända resultaten från WVS är den så kallade kulturkartan. Den kombinerar ett antal värderingar nedkokade i  två dimensioner; traditionella mot sekulär-rationella värderingar på ena axeln och överlevnads- mot självuttryckande värderingar på den andra. Enligt skaparna Inglehart och Welzel kan dessa två dimensioner förklara en stor del av skillnaden i värderingar mellan nationer. (Bilden visar kulturkartan från en tidigare mätning.)

Det är i denna karta Sverige de senaste omgångarna har stuckit ut som extrem. Hur ser det ut efter den senaste omgången mätningar? Och vad har hänt med värderingarna i de regioner i världen där det har skett stora politiska omvälvningar?

Presentationen hålls på svenska och kommer att direktsändas på bambuser.

Plats: OBS! Ny lokal. Svea Konferens & Matsal, Holländargatan 10 i Stockholm
Tid: Frukost serveras från kl 08:00. Presentationen hålls mellan kl. 08:30 och 09:30. För dem som vill titta närmare på alla data från mätningarna kommer vi efter presentationen att visa hur man enkelt kan göra olika analyser direkt på WVS webbplats.

Eftersom platsen är begränsad krävs anmälan.

Välkommen!

Den nya kulturkartan och de två tidigare, hittar ni för nedladdning här >

 

 


Dokumentation

Tidigare aktiviteter och dokumentation