Staffan Julén

Telefon: 073-509 92 15

Jag är Kommunikationschef på Institutet för Framtidsstudier och arbetar även med ett forskningsprojekt finansierat av Vetenskapsrådet ”Den värsta lögnen är den dokumentära – vad innebär ett subjektivt dokumentärfilmsspråk i postsanningens tid?” där jag undersöker hur ett konstnärligt subjektivt berättande, kan utveckla dokumentärfilmen. Till grund för undersökningen ligger över 90 timmar intervjumaterial som jag under fyra år samlat in tillsammans med Svetlana Aleksijevitj till vår gemensamma långfilm ”LYUBOV – kärlek på ryska”.

Jag började min bana som filmare som assistent till Roy Andersson i början av 80-talet. Sedan 1983 har jag regisserat och producerat sammanlagt åtta internationellt prisbelönta dokumentärfilmer samt ett antal TV-dokumentärer. 

Jag har i princip arbetat som frilansare och initierat mina egna projekt i hela mitt yrkesliv. Undantag för detta är några år runt millennieskiftet då jag arbetade med s.k. nya medier bl.a. som produktionschef på Bonnier Kunskap.

Tre nyligen publicerade arbeten

Tre ofta citerade arbeten

 • "Nya Moderaterna – sagan om det nya arbetarpartiet", SVT den 8 och 9 april 2015 2*58 min, Tv-dokumentär.
  Ett ungt gäng genomför en blå revolution på ett sätt som nästan alla i förväg skulle dömt ut som fullständigt omöjligt. Med avstamp i moderaternas valnederlag i riksdagsvalet 2002 beskriver filmen det som av några ses som en osannolik framgångssaga. Andra kan beskriva en mardrömslik tid av tafatthet och brist På formuleringsförmåga frän arbetarrörelsens sida.

  Se del 1 av Nya Moderaterna - sagan om det nya arbetarpartiet: förvandlingen
  Se del 2 av Nya Moderaterna - sagan om det nya arbetarpartiet: förvaltningen

  "Kvinnor som du gör en man impotent", 58 min, K Special , maj 2014.
  Berättelsen om Gunilla Palmstierna-Weiss - en av vårt lands mest inflytelserika scenografer - är också berättelsen om en kvinna som genom livet befunnit sig i händelsernas centrum. Gunillas liv är en 1900-talsberättelse om en stark och kompromisslös yrkeskvinna som ofta tvingas slå sig fram i skuggan av internationella storheter som Peter Weiss, Ingmar Bergman och Peter Brook. Men det är också en berättelse om en konstnär som lyckas kombinera uppmärksammade insatser både på barrikaderna och i de guldpläterade salongerna.

Se filmen: Kvinnor som du gör en man impotent

 • "The Prize of the Pole", långfilmsdokumentär, 2007.
  Filmen ligger fortfarande på 4:e plats på SFI:s betygsindex över samtliga svenska långfilmer sedan 2007.

  Se filmen: The Prize of the Pole

 

Projekt