Litterär sakprosafestival återkommer 2025 – med nytt tema och starkare finansiering
Den första helgen i augusti 2025 återvänder Sveriges festival för litterär sakprosa - Sakli(g)t - till Rikstolvan utanför Simrishamn. Festivalen etablerades 2024 och blev omedelbart en succé – och nu växlar IFFS upp tillsammans med Rikstolvan och Linnéuniversitetet, med stöd från både Stiftelsen Natur & Kultur, Svenska Akademien och – från och med i år – Riksbankens Jubileumsfond, som säkrar festivalens ekonomi för minst tre år framåt.
Tema 2025: Sakprosa och nationell identitet
Festivalens tema 2025 är ”Sakprosa och nationell identitet”. Utvalda samtal kommer att utforska sakprosan som ett kollektivt minne och en byggsten i det nationella kulturarvet – men också som verktyg i skapandet av nationalistiska berättelser och myter om "oss" och "de andra". Vilken roll spelar sakprosan i ett nationellt kulturbygge? Kommer vi snart se krav på en svensk kanon även för sakprosan?
– Man kan inte undgå att notera hur ofta ordet ”Sverige” figurerar i boktitlar och baksidestexter i årets utgivning. Intresset för ”Sverige” och ”svenskarnas” kultur, kung, blåögdhet, mat, snö, andlighet, korruption, självbild, svunna alliansfrihet etcetera finns överallt. Inte konstigt kanske givet att ”Sverige” ofta bara är en synonym till ”samhället” och att vi har en krigshetsande omvärld och global nationalistisk våg som många författare vill eller måste förhålla sig till. Men ändå intressant, säger Magnus Linton, författare och redaktör på IFFS som tillsammans med Staffan Julén, kommunikationschef på IFFS och Anna Jungstrand, professor i sakprosa, skapat programmet.
Givet sakprosans centrala roll som förmedlare mellan vetenskap och allmänhet blir behovet av en scen där den berättande fackboken diskuteras ur ett idépolitiskt och samhällsanalytiskt perspektiv alltmer angeläget – särskilt i en tid när kampen om verkligheten hårdnar.
Klara medverkande 2025
Redan nu är flera tongivande författare klara för 2025 år upplaga.
Cecilia Uddén: Allt har en smak av aska – skräddaren i Gaza och andra människor i en plågad region (Bonniers 2025)
Johannes Anyuru: Faktan (Clandestino 2024),
Sverker Sörlin: Snö – en historia
Elisabeth Åsbrink: Gloria – i rasismens skugga (Polaris 2024).
Mohamed Yussuf: Nation av poeter (Volante 2025)
Liza Alexandrova-Zorina: De livegnas land – den undre världen som bygger Sverige (Volante 2025)
Johannes Klenell: Bananrepubliken Sverige (Natur & Kultur 2025)
Karin Pettersson: Förbannelsen – hur Sverige fastnade i 1990-talet och förlorade framtiden (Bonniers 2025)
Paulina Neuding: Igår kväll i Sverige – tankar om en revolution (Fri tanke 2025).
Andreas Cervenka: Fuskbygget (Bonniers 2024)
Katarina Barrling: Världens mest protestantiska land – Sverige det extrema landet lagom (Stolpe 2024)
Maggie Strömberg & Torbjörn Nilsson: Högt över havet – så övergav Sverige alliansfriheten (Bonniers 2024)
Åsa Linderborg: Tjabo – berättelsen om kungen (Polaris 2025)
Elina Pahnke: Alla ska äta – om mat, makt och moral (Ordfront 2025).
Mer information och biljetter finns på festivalen webbsajt.
Bakgrund: Festivalens framgångsrika debut 2024
Sommaren 2024 arrangerade IFFS tillsammans med Rikstolvan och Linnéuniversitetet – med stöd av Stiftelsen Natur & Kultur och Svenska Akademien – den allra första svenska festivalen för litterär sakprosa. Under tre sensommardagar samlades publik, författare, forskare och bokbransch för att diskutera dokumentärgenrens gränsbegrepp: fakta, verklighet, berättelse, sanning, gestaltning och autenticitet.
Programmet innehöll 22 boksamtal och debatter med 55 medverkande och lockade 500 deltagare. Ämnena spände över klimatkris, Gazakrig, plattformsekonomi, psykedelisk forskning, Swedbank, Ryssland efter Putin, självmord, moralism, bildkrigföring och mycket mer.
Festivalen uppmärksammades i flera medier, inklusive Dagens Nyheter, Sveriges Radio, Sydsvenskan och Aftonbladet. Publik och deltagare vittnade om ett unikt evenemang:
"Utan tvekan den bästa litterära tillställning jag varit på här i vårt vackra land." – Alexandra Borg, litteraturvetare.
"Det var ljuvligt på alla plan. Hjärnan nästintill exploderade av all ny kunskap." – Johanna Westeson, författare.
"Briljanta framträdanden, tankeväckande diskussioner och trevliga mingel." – Hugo Nordland, förläggare Historiska media.
"Trots den bredd som fanns... blev varje samtal spänstigt, rappt och djuplodande." – Pelle Andersson, förläggare Ordfront.