Kriminalpolitisk turné med fd. San Quentin-fångar

För 35 år sedan sattes Becketts i väntan på Godot upp på fängelset San Quentin med fångarna Donald "Twin" James och Reginal "Happy" Wilson i huvudrollerna. Staffan Julén, dokumentärfilmare och forskare vid IFFS har följt Twin och Happy i tio år och dokumenterat deras resa i filmen Waiting for life, San Quentin. I höst tar han med dem till Sverige för en samtalsturné om kriminalpolitik, något som Dagens Nyheter uppmärksammar. 

Samtalsturnén medarrangeras av forskningskonsortiet på IFFS 4C och i samtalen deltar de ledande kriminologerna Amir Rostami och Jerzy Sarnecki. 

Staffan Julén vill använda filmen och samtalsturnen för att väcka debatt om kriminalpolitik. 

- Människor som arbetar med de här frågorna i USA är extremt förvånade över vart vi i Sverige är på väg i de här frågorna, säger Staffan Julén till DN.  

 Filmen och turnén kommer också att belysa rollen som konst och kultur har i rehabiliteringen av dömda. 

– Filmen visar just hur kultur och konstnärlig gestaltning kan förändra människor i grunden. Efter Godot deltog Twin i en workshop på fängelset där han skrev en egen pjäs om sitt fall där han skildrar det mord han begått ut flera perspektiv, sitt eget, offrets, sin tvillingbrors, sin sons, mammas och mordutredarens. Även den pjäsen spelades inne på fängelset och blev en vändpunkt för många på San Quentin, säger Staffan Julén. 

En längre intervju med Staffan Julén kan du läsa här > Samtalsturné om kriminalpolitik inleds på San Quentin

 

 

Relaterat material