"Färre människor på jorden löser inga problem"

I en artikel i New York Times, beskriver IFFS-forskaren Dean Spears, hur världens befolkning i en nära framtid sannolikt kommer att börja minska. Därefter kan det fortsätta snabbt nedåt. En del menar att färre människor är positivt för planeten och en lösning på många av dagens utmaningar. Spears håller inte med utan pekar på alla problem en avfolkad planet innebär. 

Spears menar att vi länge har levt med föreställningen att överbefolkning är mänsklighetens stora hot. Under 2010-talet varnade exempelvis Bill Nye för ett “människoproblem”, och David Attenborough kallade oss för “en plåga på jorden”. Många miljöorganisationer, som Project Drawdown, har också pekat ut befolkningstillväxten som ett centralt miljöhot.

Men nu sker något nytt: fertilitetstalen sjunker överallt. I större delen av världen föds idag färre än två barn per två vuxna – vilket är det antal som krävs för att hålla befolkningen stabil. Enligt FN:s prognoser kommer världens befolkning att börja minska redan under 2080-talet. Därefter kan nedgången gå snabbt – kanske så snabbt som en minskning med två tredjedelar per århundrade.

En annan viktig aspekt som Spears tar upp är att avfolkning lätt kan uppfattas som positiv, särskilt med tanke på att människor har orsakat många av våra största miljöproblem. Men han argumenterar för att låga födelsetal inte är lösningen. “Att bemöta klimatförändringar kräver att miljarder människor lever på nya sätt – inte att miljarder framtida människor aldrig får leva”, skriver han.

Spears pekar på framgångsrika exempel där miljöförbättringar skett utan att befolkningen behövt minska. Kina är ett sådant exempel. Trots att landet växte med 50 miljoner invånare efter 2013, halverades luftföroreningarna. Det skedde genom regleringar, teknikutveckling och politisk vilja – inte genom färre människor.

Han lyfter också hur den globala exponeringen för luftföroreningar minskat, samtidigt som världens befolkning ökat med över 750 miljoner. Det underminerar den gamla idén om att miljöförbättring kräver minskad befolkning. Spears påminner också om att över tid har fler människor lett till mer kunskap, bättre hälsa och teknologiska framsteg – inte mindre.

“Att andra människor finns till är inte bara bra för dem själva – det är också bra för dig,” menar Spears. Det handlar om kollektiv utveckling, samarbete och att fler människor gör det mer sannolikt att viktiga innovationer sker.

Avslutningsvis konstaterar han att ingen ännu vet hur man undviker avfolkning. Många länder har testat olika stöd för barnfamiljer – utan att lyckas höja födelsetalen till den nivå som krävs. Men han tror ändå att förändring är möjlig. Precis som vi tidigare hanterat miljöproblem genom långsiktiga insatser, kan vi möta befolkningsfrågan – inte genom att minska människors antal, utan genom att skapa bättre villkor för familjebildning.