Är den ovanliga förvaltningsmodellen förklaringen till Kinas ekonomiska mirakel?
Demokrati, rättsstat, låg korruption. Detta brukar vara förklaringen hos statsvetare och ekonomer när de ska förklara länders välstånd. Hur funkar denna förklaring på det land som lyckats lyfta flest ur fattigdom de senaste 30 åren? Dåligt, menar Bo Rothstein, forskare vid IFFS, och föreslår en förbisedd faktor - Kinas mycket speciella förvaltningsmodell.
I tidningen EFN skriver Bo Rothstein:
"Det kommunistiska Kina använder sig [...] av en mycket speciell typ av offentlig förvaltning. Den har inom organisationsforskningen några olika namn, ibland uppdragsorganisation (eng. mission organisation) men också kaderorganisation. Denna typ av organisering skiljer sig från vad som gäller i de flesta västländer där förvaltningen består av opolitiska och opartiska tjänstemän som har att följa formella lagar och regler. Kadermodellen kombinerar i stället en tydlig och enhetligt ideologiskt skolad personal som även har en hög grad av yrkesmässig professionalism."
I grunden handlar det om att tjänstepersoner internaliserar den ideologi som de styrande har för avsikt att implementera. Detta löser det så kallade "delegeringsproblemet" som avser hur man får myndigheter och tjänstepersoner utspridda över lokala nivåer över ett helt land, att använda den makt de delegerats på det sätt som ledningen avser.
"Etableringen av en kaderorganisation löser detta problem genom att medarbetarna i stället för formella regler och lagar använder sig av den programmatiska ideologi som de blivit upplärda (alternativt indoktrinerade till) att omfatta. Kaderorganisationens styrka är förmågan hos tjänstemännen att förstå och internalisera ledningens policydoktrin och att implementera denna under varierande och ofta oförutsedda omständigheter," skriver Bo Rothstein i EFN.
Läs mer: Kinas ekonomiska mirakel förbryllar