"Vilket ansvar har kultur- och mediebranschen för legitimeringen av gängkulturen?"

"Vi har ett antal stjärnartister, med många lyssnare som är upphöjda och prisbelönta, som på olika sätt lever nära den kriminella miljön. ​​Det är inte många andra kulturarbetare som riskerar att bli skjutna på öppen gata på det här sättet". Amir Rostami i DN om mordet på Einár.

Kopplingen mellan en del av den svenska rapmusikscenen och kriminalitet har återigen aktualiserats genom mordet på rapparen Nils "Einár" Grönberg. Enligt en ny rapport från polisen som undersökt kriminella nätverks organisering nämns att en del av gängens samhällsfarliga verksamhet består i ett "förhärligande av den kriminella livsstilen." En del av detta förhärligande sker inom vissa delar av rapmusiken. Till exempel syns kriminella i musikvideor poserande med vapen och olika brott nämns i texterna. Enligt Amir Rostami behöver samspelet mellan vissa rappare och gängkriminaliteten undersökas mer. 

– Deras roller är flytande, de används i olika syften. Som utförare, eller symbolbärare, eller både och. Vi måste fördjupa frågorna kring vad deras roll är, och vad de betyder för att den här gangsterkulturen utvecklats under lång tid och vilket ansvar kultur- och mediebranschen har haft i att legitimera den här kulturen, säger Amir Rostami till Dagens Nyheter. 

Relaterat material