Fyra beslut som faktiskt spelar roll för klimatet

Var du en av dem som släckte lamporna under Earth Hour förra månaden? Den 24 mars varje år släcker en stor del av befolkningen i världens mest energikonsumerande länder ljuset för att uppmärksamma de miljömässiga utmaningar vi står inför.

Att låta städerna dränkas i mörker är ett utmärkt sätt att påminna oss själva om problemen men släckandet av lampor kommer aldrig att räcka för att möta målet i Parisavtalet från 2015: att inte låta världstemperaturen öka mer än 2⁰C. Att ”spara energi” är trots detta ett av de vanligaste tipsen på hur enskilda individer kan påverka klimatet, både i skolböcker och statligt utfärdade rekommendationer. Detta medan flera av de val som verkligen har effekt inte nämns. Så vad är det som verkligen gör skillnad`? Här är topp fyra, med det som gör minst skillnad först:

4. Köp grön el.
3. Ta inte flyget. En resa över Atlanten bidrar lika mycket till klimathotet som två års köttätande
2. Välj en bilfri livsstil.
1. Skaffa ett barn färre.

Personal choices to reduce your contribution to climate change

(Klicka på bilden för en större version.)

Den sista punkten kan verka kontroversiell om den missförstås men poängen är inte att par inte ska skaffa barn utan att barn växer upp och blir vuxna som i sin tur äger bilar och åker på semester till soliga öar långt borta. Om inte föräldrarna bestämmer sig för att ha en ”zero carbon foot print baby” förstås – vilket vissa föräldrar faktiskt gör.

Innebär allt det här att vi ska strunta i Earth Hour? Nej, det gör det inte. Fortsätt att släcka ljuset den 24 mars för det är en bra symbol för den kollektiva ansträngning vi måste göra, men om vi verkligen vill hålla oss under 2⁰C-målet kommer det inte räcka med en timme. Då måste vi ägna oss år de fyra stora faktorerna varenda en av årets 8 760 timmar.

Om du vill veta mer om vad som verkligen påverkar klimatet så kan du se Kimberly Nicholas presentation från vårt forskarseminarium tidigare i april. Du kan också besöka Kimberlys webbplats.